Struûns - excursies

Texel is ongetwijfeld één van de beste locaties voor een leerzame en leuke natuurexcursie. Bos, strand, zee, duin, polder, heide en het wad: je kunt het allemaal vinden op het eiland. Trek er op uit samen met Txgids en ontdek de geheimen van het uniek landschap of duik in de rijke eilandhistorie. Van mei t/m september worden er ook regelmatig nachtvlinderavonden georganiseerd. Informeer naar de mogelijkheden.

Prijzen

2 uur?—> volwassenen €17, kind €14 (bij voldoende deelname= vanaf €50)

3 uur?—> volwassenen €19, kind €15 (bij voldoende deelname= vanaf €75) 

Groepskorting: er is een groepskorting wanneer het totaalbedrag €187 wordt overschreden. Dit bedrag is het maximumbedrag, ongeacht de groepsgrootte. Groepen kunnen om praktische redenen niet groter zijn dan 30 mensen. 

Wilt u een privé-excursie waarbij geen andere mensen kunnen aansluiten? Minimaal 2 personen—> €150 totaal. 

Betalen:

Betalen kan achteraf, mits binnen een week: Overmaken, factuur, cash of met een ‘Tikkie’.
BANK NL41TRIO0391171879 o.v.v. Txgids en bij omschrijving: datum+soort Struûn

Strandstruûn

Image

Op een stukje strand de hele Texelse Noordzeekust beleven…kan dat? Met Txgids kom je dicht in de buurt: aanspoelsels hebben elk hun verhaal, duinvoet is kwetsbaar en bevat bijzonder leven, in de branding blijkt van alles te leven en hoe heet die vogel? Door jullie wordt, als het weer het toelaat, langs de waterlijn een kornet (soort sleepnet) getrokken aan een lange lijn, terwijl Txgids zich in een waadpak hult om het net te controleren. Ook de vangsten hebben een verhaal dat ontdekt moet worden! Actief!

Bosstruûn

Image

In de bossen van Texel kun je heerlijk dwalen en is er allerlei leven te vinden. Ontdek de bossfeer, dieren, planten en paddenstoelen. Met Txgids zie je meer! Verrassende plekjes met historie en mooie uitzichten. Geen bosstruûn is hetzelfde, dit moet je zelf beleven!

Duunstruûn

Image

Behalve veel strand is er ook veel duingebied. Hoe bijzonder zijn de duinen en welk uniek leven is er zoal te vinden? Langs kleine en minder bekende paadjes leidt Txgids je door een dynamisch gebied vol bijzondere dieren en planten. Hoe ontstaan duinen, wat doen insecten op de vloedlijn en welke roofvogel jaagt daar? Verrekijkers en loepjes mee, dit is niet te missen…!

Wadstruûn

Image

Natuurlijk mag een bezoek aan Texel deze oerbeleving niet ontbreken: Wadexcursie! Met (hoge regen)laarzen of oude veterschoenen gaan we door ’t slik ’t Wad op! Intussen ontdekken we het unieke leven in dit WereldErfgoed. Van alles komt aan bod: vogels, schelpdieren, wadpieren, krabben, garnalen, algen, enz. Natuurlijk wordt er ook actief gevangen om te zien wat er zoal in het wadwater rondscharrelt. Met respect voor natuur zal Txgids u wegwijs maken en ondertussen maakt u een herinnering om nooit meer te vergeten.

DeHorsstruûn

Na deze 3 uur durende unieke wandeling, weet je veel van de Texels ontstaansgeschiedenis, het duinleven en heb je kennisgemaakt met een van de mooiste stukjes van Texel. Langs verrassende en unieke paadjes waar je oren en ogen te kort komt. Verrekijker en loepjes gaan natuurlijk mee. Actief!

SlufterStruûn

Ontdek deze unieke en Nederlands bekendste kwelder door vooral veel te doen: langs onbekende paadjes, door geultjes, over duinen (!) en een eeuwenoude dijk. In dit vreemde landschap valt van alles te ontdekken en is het landschap elk jaargetijde adembenemend. Natuurlijk gaat we ook vissen met netjes, dus (hoge) laarzen aan. Zeldzame planten en dieren en bijzondere historie zijn vaste onderdelen van dit Slufteravontuur met Txgids! In de zomermaanden gaan we op blote voeten voor extra beleving!

DiekStruûn

Onze dijken zijn ouder dan Texel zelf! Een mooie wandeling langs de Wadrand van Texel, waarbij verrassend veel natuur en historie is te vinden. Met Txgids gaan ga je veel zien, doen en leren over de natuur die rondom de dijk te vinden. Dieren en planten vinden we geheid… Ook de historie en andere dijkweetjes komen aan bod. Nergens kun je zo’n dijk van een excursie boeken: DiekStruûn!

SlootStruûn

Het leven in de sloot zit vol verrassende ontdekkingen en wonderen. Met netjes, bakken, vergrootglazen, veldgids en natuurlijk met…Txgids gaan je op expeditie. Planten en dieren! Dit kan in de sloot, maar ook de brakkige waterslenken van bijvoorbeeld de Slufter.

Fietsegaan

Met onze eigen spierkracht gaan we een mooi traject afleggen, niet haasten maar ont-moeten. Met stops omdat t te mooi is of om even wat te doen. Txgids vertelt je dan graag landschaps en natuurverhalen. Wil je met mountainbikes? Kan! Dan biken we anders en gaan we over woeste stukken over de verborgen duinen midden in t bos, op jouw niveau. Van die 110 km mountainbikepaden is er altijd wel een geschikt stukje voor jou!

AvondStruûn

Het nachtleven ontdekken van de Texelse natuur is een onvergetelijke ervaring! Even na start gaat de zon onder, de schemer zet in en de avond valt. Ondertussen struûnen we, (zonder zaklamp!) door duinen, strand, bos en heide. Txgids leidt je veilig door ’t donker, kent de weggetjes en de geluiden. Natuurlijk gaan we nachtvlinderen en proberen we vleermuizen te horen&zien! Een avondstruûn is heerlijk spannend en onvergetelijk!

WO2-rondleiding

Wat een bijzondere oorlogsgeschiedenis kent ons eiland toch! Nog altijd zijn er vele kenmerken in het landschap te zien, zoals bunkers. Langs monumentale plekken en gedenkwaardige plekken. Met (eigen) auto is dit te doen in 2 uur. Dit verhaal moet worden (door)verteld!

HogeBergStruûn

Ontdek de oudste plek van Texel waar alles mee begon: De Hoge Berg. Het gebied zit boordevol verhalen en natuur. En mooie wandelpaadjes om heerlijk te struûnen! Ontdek dit alles met Txgids en je kijkt voortaan anders naar Texel en haar natuur. Tuunwallen, koeblommen, ’t bossie, kolken, boetjes en pielsteerten.

Workshop Vogelskieken

Met Txgids ga je een natuurgebied in, verrekijker en veldgids mee en…. vogelen maar. Txgids, zelf vogelaar, leert jou hoe je een echte vogelaar kunt worden. Waarschuwing….na deze workshop ben je misschien wel verslaafd aan vogelkijken:-)

Juttocht (nu ook in XXL)

Wel eens écht gejut?…. Deze tocht is vanaf 2 uur, maar kan dus ook geboekt worden voor een hele dag. Met een strandkar achter ons aan gaan we strandkilometers maken langs de vloed- en eblijn. Af en toe een duik in de branding is toegestaan… Txgids vertelt het verhaal wat de aanspoelsel in zich hebben, bruikbare dingen nemen we mee en natuurlijk kan er ook plastic geraapt worden. Neem een rugzak mee voor je schoenen, want die gaan bij voorkeur uit. Stiekem is deze juttocht oergezellig en supergezond voor hoofd & tenen…!

VroegeVogelsStruûn

Op struûn maar dan wel voordat de zon opkomt….van alle Texelse natuurbelevenissen is dit wel echt een topper! Ervaar hoe de natuur ontwaakt met deze vroege maar onvergetelijke Struûn waarbij we meer ontdekken dan alleen de verbijsterende kakofonie van zangvogels. Aanvangstijd is dus per dag verschillend, informeer naar de mogelijkheden.

KeuzeStruûn

Van alles kan samengesteld worden door jullie zelf, als het gaat om Texelse Natuur of iets van hierboven. Muv WadStruûn want daarbij regeert het getij met wisselende tijden. Op verzoek kan ik ook een Struûn samenstellen, afgestemd op jullie interesses.